Får

_DSC2711_900pxbred

Örby gårds fåruppfödning består av cirka 200 avelstackor av den vitpälsade fårrasen Leicester. På gården finns även en del gråa Gotlandsfår.

Våra får är riktiga lanskapsvårdare som betar trakterna kring Rasbo och håller dem öppna. Fårens betesmarker ingår till stora delar i Natura 2000-områden och naturreservat. Lammen föds i mars/april och går sedan ute och betar gräs och örter i våra hagar tillsammans med tackan hela sommaren.

På hösten slaktas lammen i ett lokalt slakteri strax utanför Uppsala. Efter slakt tillvaratas både kött och päls. Lammskinn och ullprodukter säljs i gårdsbutiken som håller öppet efter överenskommelse eller i samband med särskilda evenemang på gården.

Örby Gårds fårskinn tilldelades andra och tredje pris för bästa vita pälsskinn och andra pris för bästa besättning under Skinn-SM 2018.
På Skinn-SM 2021 vann Örby gård förstapris som bästa vita pälskinn och utsågs som tävlingens bästa pälsskinn av renrasiga Leicester. Örby gård tilldelades även trejde pris som årets bästa besättning med vita skinn och tredje pris för vita skinn i klassen ”berederiernas favoritskinn”.